Tipske kuće

Niskoenergetske tipske kuće postavljaju se na građevinske terene, te je za njih moguće zatražiti izdavanje građevinske dozvole. Kuće posjeduju rješenje o tipskom projektu izdano od strane Ministarstva graditeljstva uređenja.

Prema Vašim željama tipski projekti mogu se prilagoditi, izmijeniti i dopuniti a moguće su i promjene u izboru materijala.

Naš tim planira, priprema dokumentaciju te Vas vodi kroz cijeli projekt, od ideje, izdavanja dozvola pa do postavljanja kuće na željenu lokaciju.

Niskoenergetske kuće

Niskoenergetska montažna kuća je energetski učinkovita kuća koja troši maksimalno 40kWh/m2 godišnje energije za grijanje. Takve se kuće zovu i trolitarske kuće. Prema jednostavnom izračunu proizlazi da će takva kuća na grijanje trošiti otprilike 3lit/m2 godišnje lož ulja, 3m3/m2 godišnje prirodnog plina ili 6kg/m2 god. drvenih peleta.

U Hrvatskoj se prilikom definiranja niskoenergetske kuće uzima vrijednost od 40kWh/m2 godišnje za grijanje prostorija. Zbog velikih razlika u nacionalnim standardima, niskoenergetska kuća napravljana po standardima jedne države ne mora biti niskoenergetska po standardima druge države. U Njemačkoj niskoenergetska kuća (njem. Niedrigenergiehaus) ima ograničenje u potrošnji energije za grijanje prostorija od 50kWh/m2 godišnje. U Švicarskoj je termin niskoenergetska kuća definiran MINERGIE standardom – za grijanje prostorija ne smije se koristiti više od 42kWh/m2 godišnje.

"Obična" kuća prema jednostavnom izračunu na grijanje trošiti otprilike 9lit/m2 godišnje lož ulja, 9m3/m2 godišnje prirodnog plina ili 18kg/m2 godišnje drvenih peleta.

Cilj izgradnje niskoenergetskih kuća je optimizacija potrošnje energije i maksimalno korištenje dostupne energije.

Energetska učinkovitost niskoenergetske građevine temelji se na kvalitetnom sloju izolacije, kvalitetnim prozorima i vratima koji sprječavaju gubitak topline, sustavu strujanja zraka, koji uz prozračivanje osigurava i dodatno čuvanje energije, te u korištenju sunčeve energije.

Oko 70% sveukupne potrošnje energije se troši na zagrijavanje prostora, a niskoenergetska gradnja omogućava velike uštede energije, uz zanemariva dodatna ulaganja.

Tipovi


Tip A36

Dimenzije 400 x 900
Površina 36 m2
Broj osoba 4 + 2
Spavaća soba 2
Dnevna soba 1
Kuhinja 1
Kupaonica s WC-om 2
Nivo opreme Standard

Tip B36

Dimenzije 400 x 900
Površina 36 m2
Broj osoba 4 + 2
Spavaća soba 3
Dnevna soba 1
Kuhinja 1
Kupaonica s WC-om 1
Nivo opreme Standard

U mogućnosti smo prilagoditi i proizvesti niskoenergetske tipske kuće prema Vašim željama.